Ets a: Portada

Informació turística

Història

No es té notícia exacta de la fundació del poble, encara que hi resten molts vestigis de l'època de la dominació àrab, cosa que fa pensar que el poble ja existia en aquelles dates.

El primer document sobre la població data de 1262, quan Jaume I i Teresa Gil de Vidaure, atorguen acta de venda del castell de Flix i del lloc de la Palma, a favor d'Arnal de Bosc.

A les primeries del segle XIV, la Palma era governada pel Comanador d'Ascó, pertanyent a la castellania de Tortosa. Quedà sota el domini dels Hospitalaris el 1318, en fer-se càrrec aquesta Orde del gran Priorat de Catalunya.

L'any 1.399 Barcelona comprà les baronies de Flix i de la Palma, que estigueren sota el seu domini durant els segles XV, XVI i XVII, amb l'excepció dels anys 1.462 al 1.472, durant les guerres contra Joan II, que estigueren sota el domini d'Alfons d'Aragó. Aquesta possessió era important per Barcelona. La raó principal era el seu lloc estratègic: ambdós termes estan situats a banda i banda del riu Ebre, amb la qual cosa tenien un gran domini del pas de les diverses mercaderies que navegaven pel riu i evitaven d'haver d'acudir a Tortosa, la qual cobrava forts impostos pel transport.

Durant la Guerra dels Segadors, Barcelona perd el domini sobre Flix i la Palma, i el poble es veu implicat en diverses alternatives bèl·liques.

El 1670, Flix i la Palma són retornades a Barcelona, però les perdrà el 1673.

Del s. XVIII i posteriors no hi ha notícies documentals, a causa de la crema dels arxius locals, els anys 1810 i 1936.

 

Festes i Costums

La Setmana Santa sobresurt entre les festes tradicionals per la participació del Grup d'Armats i la banda de tambors i cornetes a les processons i oficis. Entre el 29 d'abril i l'1 de maig se celebra Santa Caterina, considerada la segona festa major. El 15 de maig se celebra Sant Isidre, patró dels pagesos i de la cooperativa, que és l'encarregada de l'organització de la festa, i el dia 10 de juliol Sant Cristòfol, patró dels conductors. La Festa Major d'estiu se celebra, com en tants d'altres pobles, el dia 15 d'agost, en honor a la Mare de Déu de l'Assumpció, patrona del municipi.

Llocs d'interès

Destaca l'antic edifici de l'església vella de Sta. Maria, d'estil romànic dels segles XII-XIII situat al mig de la vila, en la zona més elevada. També trobem l'actual església parroquial de l'Assumpció, construïda l'any 1802, d'estil renaixentista, amb un retaule d'estil barroc del 1700.

Cal destacar també les restes de l'antiga presó, localitzada als baixos de la Casa de la Vila. El seu emplaçament i construcció fa pensar que era l'antiga presó del Castell, del qual no en queden restes. També remarquem vora el poble, l'existència d'un pi de grans dimensions, molt conegut, declarat arbre monumental l'any 1991.

Bibliografia

Bibliografia

ESCOLÀ CUBELLS, ROSSEND - Guia de la Palma d'Ebre
Tarragona. Diputació, 1.984

CIURANETA GIBERT, JOAN - La Palma, documents i records
La Palma d'Ebre. Ajuntament, 1.987

BORDÀS BELMONTE, ANTONI - Assaig històric de la Palma
La Palma d'Ebre. Coop. Gra. Dertosense, 1.984

Amb el suport de:
Diputació de TarragonaConsell ComarcalAOC


Ajuntament de la Palma d'Ebre , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?